In Media

 • 2015-02-02
  New water co-operation creates Nordic water market

  The home market is growing right now for the innovative water companies supported by three Nordic network organizations. Read more…

 •  

  PRESSMEDDELANDE                                                                                     Lund 8 februari 2017

  Vattennätverket WIN förmedlar miljoner till innovationsbolag

  WIN Water förmedlar i projektet Neptune EU-miljoner för att stödja innovationer inom vatten, jordbruk och rymd. Nu har första ansökningsperioden öppnats för små och medelstora företag som kan bidra till att lösa en av världens största utmaningar, tillgången till rent vatten.

  – Stöd och finansiering till bolag som är i en utvecklingsfas kan snabba på och öka möjligheterna att produktutveckla, hitta rätt samarbetspartners och kanske till och med nya marknader. Vi har erfarenhet av hur smarta lösningar har kunnat applicerats på helt nya områden och vill gärna se mer av det, säger Jeanette Andersson som är projektledare för Neptune.

  Neptune är ett projekt där 12 olika kluster inom EU har blivit utvalda. Projekt Neptune fokuserar på korskoppling mellan tekniska lösningar från rymdfart, luftfart, och vatten och är inom området ”Blue Growth”. Blue Growth definieras som nyttjandet av potentialen i hav och sjöar och omfattar alla branscher som processar vatten och alla branscher med anknytning till marina miljöer.

  Området är högaktuellt inom EU som står inför stora utmaningar när det gäller livsmedelsförsörjning, hållbart jordbruk samt avloppshantering och vattenförsörjning. Dagens teknik möjliggör nya angreppssätt och kan skapa affärsmöjligheter där det tidigare enbart fanns kostnader. Sverige står väl rustat med hög teknisk innovationsnivå och miljömedvetenhet sedan lång tid. Neptune ska ta tillvara denna potential och hjälpa mindre företag och blivande entreprenörer att utvärdera och utveckla innovativa lösningar inom Blue Growth.

  Den första ansökningsperioden för Neptune har startat och ansökningsperioden pågår fram till den 15 mars. Totalt är det drygt 4 miljoner kronor som WIN med säte i Lund har fått för sin del av projektet. Ca 2,5 miljoner är innovationscheckar som går direkt till bolag som söker och får pengar till sina projekt. Målet med Neptune är att ge stöd till minst 100 små- och medelstora företag i Europa och bidra till utvecklingen av 40 nya innovativa lösningar. Pengarna som ska fördelas kommer från Horizon 2020 som är EU:s största forsknings- och innovationsprogram någonsin med närmare 80 miljarder Euro i stöd under 2014–2020. Initiativet har till uppgift att säkra global konkurrenskraft inom EU.

  – WIN Water är en marknadsplats där företag och organisationer som behöver nya lösningar inom vatten kan träffa innovationsbolag för att göra affärer. Med projektet Neptune kan vi nu också stötta innovatörerna med medel så att de snabbare får ut sina lösningar på marknaden, säger Maria Sätherström Lantz, verksamhetsansvarig på WIN.

  Nästa period för att ansöka om bidrag från WIN och projekt Neptune är under hösten 2017.

  Läs mer om Neptune här: http://winwater.se/neptune-project/

  För ytterligare information kontakta:

  Jeanette Andersson, projektledare för Neptune, + 46 733 18 19 82

  Maria Sätherström Lantz, verksamhetsansvarig på WIN, +46 709 999 774

  Om WIN Water

  WIN Water är ett initiativ från vattenbranschen för att öka innovationstakten och snabbare möta behoven inom vattenområdet. Genom WIN Water lyfts vattenmarknadens behov fram till vatteninnovatörer, som får återkoppling på sina idéer direkt från marknaden. WIN startades 2012 och korsbefruktar, skapar affärer och synergier mellan företag och organisationer i nätverket. WIN är en del av Ideon Open – på Sveriges ledande innovationsmiljö, Ideon Science Park i Lund – med ambition och potential att skapa tillväxt genom öppen innovation, oberoende av bransch eller geografisk hemvist. Här har näringslivet chans att utveckla sin innovationskraft för att bättre klara den globala konkurrensen genom att samverka med den senaste forskningen, andra företag och drivna entreprenörer. www.winwater.se

 • PRESSMEDDELANDE                                                                                                  Lund 17 februari 2017

   

  Vattennätverket firar fem år med utdelning av WIN Award

  Igår firade nätverket WIN Water att det funnits i fem år. Det firades med att dela ut WIN Awards till fyra företag som utmärkt sig inom sitt område. Vattenacceleratorn WIN är ett initiativ från vattenbranschen och arbetar med att snabba på innovationstakten och få ut innovationer på marknaden.

  Sedan starten 2012 har nätverket hållit 20 partnermöten som totalt samlat ungefär 900 personer som har nätverkat, gjort affärer och fått inspiration. Nätverket har under de fem åren vuxit från nio medlemmar till idag drygt 60. Det är nu 37 innovationsbolag och 26 partners som ingår i nätverket. Medlemmarna i WIN kommer från Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och Holland.

   

  Följande pris delades ut:

  WIN Growth Award 2017

  Nominering: For their rapid growth, great entrepreneurship, successful branding and visionary courage.

  Pristagare: ORBITAL SYSTEMS

  WIN Innovation Award 2017

  Nominering: For their disruptive water treatment upgrade – from vacuum to silicon.

  Pristagare: WATERSPRINT

  WIN Business Award 2017

  Nominering: For securing large customers on a huge market and making impressive deals with WIN partners.

  Pristagare: EKOBALANS

  WIN Ambassador Award 2017

  Nominering: For crossing bridges and borders to match make at most WIN events and positively contributing to the network.

  Pristagare: ADEPT WATER TECHNOLOGIES

   

  Här ser vi vinnarna som tog emot WIN Award:

  –          Michael Wick som är VD på danska Adept Water Technologies

  –          Rickard Carlsson från Watersprint

  –          Orbital Systems VD och grundare Mehrdad Mahdjoubi

  –          EkoBalans grundare Gunnar Thelin

   

  För ytterligare information kontakta:

  Maria Sätherström Lantz, verksamhetsansvarig på WIN, +46 709 999 774

   

  Om WIN Water

  WIN Water är ett initiativ från vattenbranschen för att öka innovationstakten och snabbare möta behoven inom vattenområdet. Genom WIN Water lyfts vattenmarknadens behov fram till vatteninnovatörer, som får återkoppling på sina idéer direkt från marknaden. WIN startades 2012 och korsbefruktar, skapar affärer och synergier mellan företag och organisationer i nätverket. WIN är en del av Ideon Open – på Sveriges ledande innovationsmiljö, Ideon Science Park i Lund – med ambition och potential att skapa tillväxt genom öppen innovation, oberoende av bransch eller geografisk hemvist. Här har näringslivet chans att utveckla sin innovationskraft för att bättre klara den globala konkurrensen genom att samverka med den senaste forskningen, andra företag och drivna entreprenörer. www.winwater.se

 • WIN, Water Innovation Accelerator, is granted 1.7 M SEK (about 170 kEUR)  from the Swedish Agency for Economic and Regional Growth.

  Read more…

 • Read press release in Swedish

  PRESSMEDDELANDE
  Lund 28 juni 2016

  WIN förmedlar EU-miljoner till vatteninnovationer med rymdkoppling

  Vattenacceleratorn WIN med säte på Ideon i Lund har tilldelats EU-finansiering för att stödja innovationer med koppling till vatten och rymd. Det är i ett projekt som heter NEPTUNE där 12 kluster med spetskompetens inom EU har blivit utvalda att delta i arbetet.

  Cirka 4 miljoner kronor har WIN – Water Innovation Accelerator – tilldelats genom NEPTUNE varav minst 2,5 miljoner kronor är direkt stöd till uppstartsbolag, till exempel som innovationscheckar. 1 juli startar arbetet och pågår sedan i 30 månader. Projekt NETPUNE ska fokusera på korskoppling mellan rymdfart, luftfart och vatten och är inom området ”Blue Growth”. Området är högaktuellt inom EU som står inför stora utmaningar när det gäller livsmedelsförsörjning, hållbart jordbruk och förvaltning av havs- och insjövatten.

  – Det är väldigt spännande med tvärvetenskap och speciellt kopplingen mellan rymd och vatten. Vatten är livsnödvändigt och det vatten man har med sig upp i rymden är det vatten man har, så avancerade reningsmöjligheter är nödvändigt. En hel del av den tekniken kan vi även använda på olika sätt på jorden, som i WIN-bolaget Orbital Systems självrenande duschar med NASA-teknologi. Givetvis finns också lösningar här som kan användas i luften eller rymden, säger Maria Sätherström Lantz, kommunikationsansvarig på WIN.

  Projektägare till NEPTUNE är det franska klustret Aerospace Valley. Totalt 12 kluster med spetskompetens från sju länder i EU deltar i arbetet. Målet är att ge stöd till minst 100 små- och medelstora företag i Europa och bidra till utvecklingen av 40 nya innovativa lösningar. Pengarna som ska fördelas kommer från Horizon 2020 som är EUs största forsknings- och innovationsprogram någonsin med närmare 80 miljarder Euro i stöd under 2014-2020. Initiativet har till uppgift att säkra global konkurrenskraft inom EU.

  WIN startades 2012 och är ett initiativ från vattenbranschen som arbetar på att öka hastigheten och få ut innovationer inom vatten på marknaden. WIN är en del av Ideon Open och sedan starten för fyra år sedan har organisationen redan sett flera exempel på korsbefruktning och synergier mellan de cirka 60 företag och organisationer som utgör nätverket. Grundidén är att WIN ser till få fram vattenmarknadens behov direkt till innovatörerna, som i sin tur får tidig återkoppling på sina idéer och direktkontakt med marknaden. Ett annat exempel på ett framgångsrikt företag är Watersprint, som tar bort bakterier och virus i dusch och dricksvatten med energisnål UV-LED-teknik.

  – NEPTUNE passar perfekt in i vår verksamhet på WIN och vår ambition att stödja små och medelstora företag. Det är extra bra att så stor andel av projektets totala medel går direkt till de mindre bolagen, säger Maria Sätherström Lantz.

  För ytterligare information kontakta:

  Maria Sätherström Lantz, kommunikationsansvarig på WIN, +46 709 999 774

  www.winwater.se

  Läs även om Aerospace Valley:
  http://www.aerospace-valley.com/en

   

  Om WIN – Water Innovation Accelerator

  WIN är ett initiativ från vattenbranschen för att öka innovationstakten och snabbare möta behoven inom vattenområdet. Genom WIN lyfts vattenmarknadens behov fram till vatteninnovatörer, som får återkoppling på sina idéer direkt från marknaden. WIN stöds idag av 25 partners; både privata företag och offentliga organisationer, och ger stöd till 32 innovatörer inom vattenområdet. WIN startades 2012 och har redan sett flera exempel på korsbefruktning och synergier mellan företag och organisationer i nätverket.

  WIN är en del av Ideon Open – en neutral plats på Sveriges ledande innovationsmiljö, Ideon i Lund – med ambition och potential att skapa tillväxt genom öppen innovation, oberoende av bransch eller geografisk hemvist. Här har näringslivet chans att utveckla sin innovationskraft för att bättre klara den globala konkurrensen genom att samverka med den senaste forskningen, andra företag och drivna entreprenörer.

 • Press release #1, July 2016

  NEPTUNE Blue Growth accelerator supports the emergence of innovative solutions

  A new European Union funded innovation action, NEPTUNE (New Cross Sectoral Value Chains Creation across Europe Facilitated By Clusters for SMEs’ Innovation in Blue Growth) was successfully launched in July 2016. The NEPTUNE Blue Growth accelerator brings together the expertise of 8 clusters, 2 cluster and entrepreneurship support organisations, 1 engineer school and 1 consultant company from 7 European countries: France, Greece, Italy, Poland, Romania, Spain and Sweden. The accelerator will run for 30 months until December 2018 under the coordination of Aerospace Valley.

  The overall objective is to develop new cross-sectoral and cross-border industrial value-chains led by SMEs to foster the development of three key aspects for the Blue Growth industries in Europe and beyond: (1) the water management in urban and rural environment, (2) the fluvial and maritime transport and port logistics; (3) and the environment and renewable marine energy. This development will be allowed by the integration of new technologies and know-how between Water, Aerospace, ICT and Agriculture cluster actors/industries.

  An innovative Open Space Platform to support emergence of cross-sectoral and cross-border solutions led by SMEs

  • A collaboration space and networking for SMEs and cluster organisations, using both virtual and remote environment and physical meetings.
  • An innovative method to stimulate innovation will be implemented.
  • After having stimulated the emergence of SME driven project ideas, the most promising ones will be supported.
  Entrepreneurship and innovation support toolbox to leverage the innovation potential of SMEs

  A mix of measures to directly support SMEs cross-sectoral product or service for Blue Growth with a complete coaching, mentoring and voucher system:

  • Up to € 60,000 grant (incubation and entrepreneurship, Intellectual Property, Scalability and internationalization, large scale demonstrator, etc.)
  • Support services provided by the NEPTUNE accelerator partners (business model development, search of funding opportunities, etc.)
  • Launch of calls for expressions of interest in November 2016 with two cut-off dates: February and August 2017

  To reach this objective, the NEPTUNE accelerator is designed around 2 main concepts:

  NEPTUNE will receive €4,1 million grant from the European Commission under the Horizon 2020 framework programme of which 75% will be dedicated to the direct support of SMEs either through vouchers (2,68M€) or services provided by NEPTUNE accelerator partners (550K€). NEPTUNE expects to support at least 100 European SMEs for the development of 40 new innovative solutions from the company creation to the reinforcement of the SMEs beneficiaries.

  Contacts

  Mrs. Hanna-Kaisa SAARI, Coordinator +33 (0)5 56 84 53 85 neptune@aerospace-valley.com
  Mr. Colin RUEL, Communication contact +33 (0)4 94 03 89 03 ruel@polemermediterranee.com

  Neptune consortium

  8 Innovative clusters and 2 cluster and entrepreneurship support organisations : Aerospace Valley (France), Agence de Développement et d’Innovation Aquitaine Limousin Poitou-Charentes (France) Corallia Clusters Initiative/Research Center Athena (Greece), Fundació Eurecat (Spain),  Asociación Clúster de Movilidad y Logística de Euskadi (Spain),  Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest / North-West Regional Development Agency (Romania), Fondazione Parco Tecnologico Padano (Italy),  Pôle Mer Méditerrnée (France), Polish Space Industry Association (Poland), WIN – Water Innovation Accelerator (Sweden).

  1 Engineer School and reseach center : Ecole Supérieure des Technologies Industrielles Avancées (France).

  1 Consultant Company: INNO TSD (France).